Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Programează-te!

Protetică dentară

Protetica dentară este ramura stomatologiei care se ocupă cu înlocuirea dinților lipsă sau reabilitarea orală complexă a arcadelor dentare.

0245 210 516
0765 217 803
Calea Domneasca 159, Targoviste, Romania
Luni -Vineri
09:00 - 18:00

Ce este protetica dentară?

 

Protetica dentară este ramura stomatologiei care se ocupă cu înlocuirea dinților lipsă sau reabilitarea orală complexă a arcadelor dentare.

 

Există 2 tipuri de protetică dentară: protetică dentară fixă și protetică dentară mobilă.

 

1. Protetică dentară fixă: Coroane dentare Târgoviște

Ce sunt coroanele dentare?

Coroanele dentare sunt lucrări protetice ce ajută la menținerea dintelui ce suferă de anumite probleme cum ar fi carii avansate sau o formă neregulată.

 

Coroanele dentare acoperă sau învelesc partea vizibilă a dintelui pentru a-i reda forma inițială. Astfel, ea preia toate funcțiile prinicipale ale unui dinte.

 

Funcțiile principale ale unei coroane dentare sunt:

 • Estetică;
 • Funcția masticatorie;
 • Funcția fonetică;
 • Creșterea rezistenței dintelui.

Tipuri de coroane dentare

 • Coroană integral ceramică pe structură metalică;
 • Coroană metalică;
 • Coroană PMMA;

 

 • Coroană cermică pe suport zirconiu;
 • Coroană zirconiu monolitic;
 • Coroană dentară pe implant.

Coroană integral ceramică pe structură metalică

Coroanele dentare Târgoviște au structura metalică acoperită cu ceramică sunt la ora actuală cele mai folosite tipuri de coroane.

 

Acestea oferă nu doar rezistență, ci și un aspect estetic plăcut în situațiile în care lipsesc dinți și nu există posibilitatea realizării unui implant dentar.


Coroanele metalo-ceramice standard sunt obținute cu ajutorul unor machete de ceară realizate și modelate de un tehnician dentar și care ulterior vor fi acoperite de ceramică pentru a oferi rezistență și un aspect estetic plăcut.


În privința lucrărilor protetice LASER, coroana este realizată prin transformarea unei pilituri de aliaj metalic, cu ajutorul unui fascicul LASER, într-o capă metalică precisă și adaptată pe dinții șlefuiți.

 

Ulterior acesta va fi acoperită complet cu un strat de ceramică, obținându-se astfel culoarea și forma dinților naturali. Această tehnică este folosită și pentru realizarea unor punți dentare care ajută la înlocuirea mai multor dinți lipsă.


*Modalitatea de șlefuire a dinților, tehnica de amprentare, determinarea ocluzală a pacientului cu arc facial pentru o precizie crescută sunt la fel indiferent de lucrarea protetică pe care o alege pacientul.

coroane dentare

 

coroane dentare metalo-ceramice

 

coroane dentare metalo-ceramice

Coroană metalică

Metalele care sunt folosite în aceste lucrări dentare conțin de obicei aliaje de aur, aliaje de paladiu sau aliaje de baza (crom sau nichel).

 

Față de alte tipuri de coroane dentare, lucrările bazate pe metal necesită îndepărtarea structurii dintelui mai puțin pentru ca intervenția să aibă succes.

 

Coroanele dentare Târgoviște din metal sunt cele mai durabile și rezistente, se sparg destul de greu și rezistă la mușcături puternice.

 

Un dezavantaj însă îl constituie faptul că au o culoare metalică, culoare ce nu este foarte potrivită pentru dinții care se văd în momentul în care zâmbești.

Coroană ceramică pe suport de zirconiu

În ultima perioadă, tehnologia folosită pentru realizarea coroanelor dentare a evoluat atât de mult încât acum, pentru dinții șlefuiți se poate folosi tehnologia CAD-CAM. Dinții construiți pe computer păreau până nu demult un element științifico-fantastic în România, însă acum pacienții pot beneficia de cea mai nouă și precisă motodă de tratament a coroanelor dentare, și anume coroane de Zirconiu frezate prin tehnica Computer-Aided-Design și Computer-Aided-Manufacturing (CAD-CAM).


Zirconiul este un material a cărui culoare este asemănătoare cu cea a dintelui natural, cu rezistență și transluciditate excelente și care s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune soluții pentru restaurarea esteticii și funcționalității dinților naturali. Formele acestor coroane se realizează în întregime pe computer, urmându-se un design individual (spre exemplu: ușoare rotații, disteme – strungă etc.) prin care se realizează o coroană dentară cât mai apropiată de rezultatul final dorit de pacient.

 

Coroanele de ceramică pe structură de zirconiu se obțin printr-o frezare ghidată de computer pe un bloc dreptunghiular sau circular de Zirconiu. În urma frezării se obțin capele, niște piese asemănătoare unor „dinți mai mici” care ulterior se vor acoperi de tehnicianul dentar cu ceramică care să se potrivească, din punct de vedere al culorii și aspectului, cu dintele natural.

protetica dentara targoviste

 

protetica dentara targoviste

Coroană din zirconiu monolitic

Zirconiul este un material apărut de puțin timp și este privit de către stomatologi precum cel mai rezistent material.

 

Zirconiul poate fi folosit în diferite scopuri, însă pentru prelucrare este nevoie de aparatură extrem de modernă.

 

Zirconiul este un material ceramic de culoare albă. În stomatologie nu se folosesc coroane dentare din zirconiu pur, ci o combinație a acestuia numită oxid de zirconiu.

 

Zirconiul are mai multe proprietăți:

 • Este cel mai rezistent material folosit în stomatologie;
 • Fiind de culoare albă, coroanele dentare din zirconiu au o estetică crescută;

 

Zirconiul poate fi folosit în următoarele lucrări stomatologice:

 • Scheletul de susținere al lucrărilor ceramice;
 • Lucrări protetice numai din zirconiu – cum ar fi coroane dentare din zirconiu sau punți dentare;
 • Implanturi dentare.

coroana dentara din zirconiu

 

coroana din zirconiu

Coroană dentară PMMA

Coroanele dentare PMMA sunt coroane dentare provizorii și se realizează computerizat.

 

De ce se folosesc lucrările dentare provizorii?

 • Se folosesc între ședințele la stomatolog pentru ca pacientul să nu rămână cu spațiu gol sau cu dinții slefuiți până la realizarea coroanelor dentare în laborator;
 • Până la finalizarea tratamentelor intermediare ca tratamente de canal, integrarea implanturilor etc.
 • În cazul unor dinți cu prognostic negativ pe termen lung;
 • Sunt folosite adesea și cu rolul de a ajuta pacientul să se obișnuiască atât cu noua ocluzie, cât și cu forma sau volumul noilor dinți.
 • Coroanele provizorii sunt uneori absolut necesare pentru ca rezultatele finale să fie cât mai sigure, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.

coroana dentara

Coroană dentară pe implant

Coroana dentară pe implant se aplică exact așa cum îi poartă și denumirea, după inserarea unui implant dentar.

 

Aceasta înlocuiește dintele lipsă în cel mai bun mod posibil. După inserarea bonului artificial și implantului dentar, o coroană dentară le acoperă pe acestea, astfel încât se construiește un nou dinte.

 

Implantul este strâns legat de osul maxilarului prin osteointegrare, ceea ce asigură stabilitatea coroanei.

 

Funcțiile danturii sunt restabilite astfel perfect.

coroana dentara pe implant

2. Protetică dentară mobilă: Proteze dentare Târgoviște

Ce sunt protezele dentare?

Proteza dentară este un dispozitiv unic, personalizat, realizat în scopul restaurării integrității arcadelor dentare. Proteza dentară are rolul de a reface anatomia dento-facială a pacientului.

Tipuri de proteze dentare

 • Proteză scheletată;
 • Proteză acrilică;
 • Proteză pe implanturi.

Proteza scheletată

În momentul în care se pierd mai mulți dinți de pe arcadă sau se pierd în special ultimii dinți, realizarea unei punți dentare devine din păcate imposibilă.

 

În aceste cazuri, medicul stomatolog recomandă pacientului inserarea implanturilor dentare, peste care ulterior se realizează punți fixe.

 

Însă, din diferite motive, unii pacienți nu pot opta pentru implant dentar. Astfel, pentru aceștia, stomatologia oferă opțiunea unor proteze scheletate.

 

Protezele scheletate sunt piese protetice mobilizabile, formate dintr-un schelet metalic pe care sunt montați dinți acrilici.

 

Alege proteze dentare Târgoviște DENTiquette Med.

proteza scheletata

Proteza acrilică

Proteza acrilică este o piesă protetică mobilă care înlocuiește toată arcada dentară.

 

În cazul în care s-au pierdut toți dinții și nu se poate lua în considerare inserarea implanturilor dentare, proteza acrilică este cea mai bună opțiune.

 

Elementele care compun proteza acrilică sunt: baza protezei și setul de dinți prefabricați.

proteza acrilica

Proteza pe implanturi

Proteza pe implanturi îi oferă pacientului senzația de dinți ficși datorită faptului că suportul protezei este dat de către implanturile dentare.

 

Astfel, proteza dentară Târgoviște pe implanturi are avantajul unei stabilități foarte bune, pe lângă faptul că igiena orală se efectuează mult mai ușor.

 

Pacientul va purta proteza pe implanturi atât ziua, cât și noaptea.

proteza pe implant

Programează-te acum pentru o consultație!

Programează-te