Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Programează-te!

Chirurgie dentară

Chirurgia dentară este o ramură a stomatologiei care implică un act medical responsabil, realizat de un medic specializat.

0245 210 516
0765 217 803
Calea Domneasca 159, Targoviste, Romania
Luni -Vineri
09:00 - 18:00

Care sunt procedurile chirurgiei dentare în strânsă legătură cu implantul dentar?

Adiția osoasă

În ultimii ani, numărul pacienților care doresc să își rezolve problemele de natură estetică și funcțională ale danturii, prin implanturi dentare, se află într-o continuă creștere.

 

Cu toate acestea, numeroși pacienți se confruntă cu o problemă pe care numai o intervenție precum adiția osoasă o poate rezolva: existența unei cantități insuficiente de țesut osos necesar susținerii unui implant.

 

Succesul unui tratament de implantologie orală depinde nu doar de priceperea, pregătirea și experiența medicului, ci și de calitatea materialelor, de respectarea etapelor de tratament și mai ales de calitatea și cantitatea țesutului osos ce susține implantul dentar.

 

Ce este adiția osoasă?

Pentru realizarea unui tratament de implantologie de succes, în anumite cazuri este necesară adiția osoasă, o intervenție restaurativă al cărui scop este obținerea unei cantități și densități optime a țesutului osos, înainte de inserarea implantului dentar.

 

Atunci când țesutul osos nu este suficient sau nu are o densitate optimă, implantul dentar nu se va osteointegra, ajungându-se la pierderea implantului.

 

Adiția osoasă este o intervenție chirurgicală prin care se reconstruiește țesutul osos resorbit în timp, din diverse cauze.

 

Principalele cauze care duc la pierderea țesutului osos de susținere 

  • Extracțiile dentare;
  • Evenimentele traumatice;
  • Inflamația parodonțiului (boală parodontală);
  • Osteoporoza;
  • Procesul de îmbătrânire.

aditie osoasa

 

 

Adiție osoasă - Caracteristicile de bază ale operației

Atunci când vine vorba despre realizarea unei proceduri de implantologie orală, primele lucruri pe care medicul specialist le evaluează sunt calitatea și cantitatea țesutului osos ale pacientului.

 

Procedura de adiție osoasă se recomandă în momentul în care atrofierea structurii de susținere dentară face imposibilă susținerea stabilă, de durată, a unui implant dentar și atunci când estetica facială este foarte afectată.

 

Această tehnică chirurgicală presupune creșterea cantității de os alveolar prin adiția de:

  • Țesut osos de la același pacient (os autolog);
  • Grefe de la un donator străin (os heterolog);
  • Țesut artificial biocomapatibil în bloc sau granule.

 

De ce este necesară reconstrucția osoasă?

Medicul stomatolog poate indica intervenția de adiție osoasă, în momentul în care țesutul osos al arcadei este insuficient pentru realizarea unuia sau mai multor implanturi dentare.

 

Scheletul uman are capacitatea de a se regenera și repara singur ca urmare a unor leziuni sau traumatisme, dar fiecare țesut are o funcție. Funcția țesutului osos oral este de susținere a dinților pe arcade. Atunci când un dinte este pierdut, funcția țesutului de susținere devine inutilă, motiv pentru care organismul își concentrează eforturile de regenerare asupra țesuturilor ce au o funcție activă. 

 

Spre exemplu, în urma unei extracții dentare a unui dinte definitiv, în zona de corespondență a rădăcinii rămâne un spațiu gol. Dacă la scurt timp după realizarea acestei operații nu este inserat un implant dentar care să mențină și să stimuleze osul alveolar, țesutul dur se diminuează ireversibil.

 

aditie osoasa

Când se recomandă realizarea reconstrucției osoase?

În urma unui consult realizat de un medic de specialitate, adiția osoasă poate fi recomandată pentru a completa țesutul ce tinde să se atrofieze în lipsa dintelui natural.

 

Procedura reconstructivă este necesară dacă există una dintre următoarele circumstanțe:

  • Înaintea implantării propriu-zise, cantitatea de os se dovedește insuficientă pentru a putea susține implantul dentar și astfel, pentru garantarea stabilității lucrării dentare;
  • Carențele osoase au afectat și porțiunea posterioară a arcadelor. Acest deficit se corectează prin procedura sinus lift sau/ și reconstrucție osoasă cu grefă de os autolog, heterolog sau țesut artificial;
  • Diagnostic de boală parodontală. Adiția osoasă este necesară pentru menținerea nealterată a structurilor dentare sănătoase care au rămas fără o porțiune din țesutul de susținere (parodonțiu);
  • Prezența bolilor degenerative, precum și inflamația produsă de o infecție a parodonțiului (boală parodontală). Acestea au drept consecință extinderea procesului de atrofiere osoasă, lucru care se poate compensa prin adiția osoasă;
  • În cazul îndepărtării unor tumori sau chisturi amplasate în cavitatea orală, soluționare încheiată cu pierderea unei părți a țesutului alveolar;
  • În urma extracțiilor. Absența structurilor dentare naturale duce la resorbția țesutului alveolar, iar păstrarea infrastructurii de susținere se poate intermedia cu ajutorul adiției de os.

 

aditie osoasa

Sinus lift

În momentul în care un pacient necesită un implant dentar în zona posterioară a arcadei superioare, adică în zona molarilor și premolarilor, atunci medicul stomatolog trebuie să apeleze la procedura de sinus lift.

 

Medicul implantolog apelează la această intervenție chirurgicală în momentul în care în această zonă structura osoasă a maxilarului nu este compactă, precum în zona de corespondență mandibulară, ci este caracterizată de prezența unei cavități pline cu aer, cunoscută drept „sinus maxilar”.


Ce este intervenția de Sinus Lift?

Intervenția cunoscută drept „sinus lift” este o tehnică de chirurgie implantară avansată, destinată regenerării osoase.

 

Aceasta este necesară în momentul în care se dorește realizarea unui implant pe arcada superioară, în zona laterală, însă fără a fi perforată membrana sinusală.

 

Procedura poate fi realizată de către medicul chirurg înaintea sau în timpul realizării implantării dentare, fiind necesară o simplă anestezie locală.

sinus lift

Cum se realizează operația de Sinus Lift?

Medicul specialist în chirurgie orală face o incizie la nivelul gingiei, în zona edentată, și creează un mic orificiu care ajunge până la membrana sinusului maxilar.

Odată expusă baza sinusului, specialistul implantolog are acces la cavitatea intraorală și reușește să ridice membrana care acoperă sinusul.

Spațiul rezultat va fi completat cu o grefă de țesut osos autolog, heterolog sau artificial, cu proprietăți osteo-integrative.

 

Când este recomandată procedura de Sinus Lift?

Înălțarea membranei sinusale este însoțită de regenerarea osoasă a maxilarului superior și se efectuează în situația în care pacientul dorește implanturi dentare în zona posterioară a arcadei superioare, însă nu dispune de suficient țesut alveolar astfel încât să le asigure acestora rezistență și durabilitate.

Care sunt alternativele în cazul unei proceduri de Sinus Lift?

În situația în care un pacient nu dorește realizarea unei proceduri prin care este înălțată membrana sinusală și se stimulează regenerarea osoasă a maxilarului superior, acesta poate apela la folosirea lucrărilor protetice: punți dentare, proteze mobile sau fixe.

 

Cu toate acestea, există un dezavantaj în momentul în care sunt alese lucrările protetice, în detrimentul unei proceduri de sinus lift, pentru că în acel moment pacientul trebuie să sacrifice, în cazul în care acestea există, structuri dentare perfect sănătoase.
 

Recomandări

Cu toate că poate să pară o procedură simplă, operația de sinus lift trebuie realizată de un medic chirurg buco-maxilo-facial.

Alte intervenții ce țin de chirurgia dentară sunt:

  • Extracții dentare;
  • Extracții dentare molari incluși (odontectomii) și semi-incluși;
  • Rezecții apicale;
  • Chistectomie;

 

  • Incizie abces;
  • Frenectomie;
  • Grefă gingivală;
  • Grefă conjunctivă.

Atenție❗

 

Extracțiile molarilor de minte incluși și semi-incluși sunt absolut necesare înainte de montarea aparatelor ortodontice deoarece aceștia împing dinții după terminarea tratamentului ortodontic. Acest lucru duce la malpoziționarea danturii și are drept consecință necesitatea repetării tratamentului ortodontic.

Programează-te acum pentru o consultație!

Programează-te