Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Programează-te!

Parodontologie

Parodontologia este specialitatea stomatologiei care studiază structurile de susținere ale dinților, precum și bolile care îi afectează.

0245 210 516
0765 217 803
Calea Domneasca 159, Targoviste, Romania
Luni -Vineri
09:00 - 18:00

Ce este parodontologia?

 

Parodontologia este specialitatea stomatologiei care studiază structurile de susținere ale dinților, precum și bolile care le afectează.

Ce este parodontoza?

Parodontoza este una dintre cele mai grave boli ale danturii. Netratată la timp, boala parodontală poate avea drept consecință pierderea dinților naturali.


Parodontoza mai poartă și denumirea de parodontită marginală sau boală parodontală. Aceasta este o afecțiune ce se manifestă prin deteriorarea parodonțiului, adică structura osului și a țesuturilor care susțin și fixează dinții.

 

Parodontoza este caracterizată prin prezența unor infecții cauzate de bacteriile din cavitatea bucală și poate duce la probleme severe, inclusiv pierderea danturii dacă nu este tratată la timp.

 

Deși se întâlnește preponderent în cazul adulților, parodontoza poate apărea și în cazul copiilor și al tinerilor, mai ales dacă are și cauze genetice în spate.

boala parodontala

Care sunt cauzele parodontozei?

Există mai multe cauze care duc la parodontoză, însă principalul factor rămâne placa bacteriană. Aceasta se formează pe dinți, iar modalitățile de a o curăța sunt: periajul de 2 ori pe zi, folosirea apei de gură/ aței dentare și periajul profesional.

Atunci când placa bacteriană nu este curățată, se transformă în tartru. Tartrul, o acumulare dură de bacterii, poate afecta țesuturile de susținere ale dinților.

Tartrul, spre deosebire de placa bacteriană, nu poate fi înlăturat doar prin simplul periaj, ci este necesară intervenția specializată, concretizată printr-un tratament de profilaxie orală numit detartraj.

Pe lângă igiena deficitară, factorii care favorizează parodontoza sunt: fumatul, alimentația, unele dereglări hormonale sau afecțiuni psihologice, dar și factorii genetici.

cauzele parodontozei

Care sunt simptomele parodontozei?

Faza inițială a parodontozei nu este una sesizabilă, marcată de dureri sau stări acute de disconfort.

Primele semne (sângerarea gingivală, inflamarea gingiilor, dureri ușoare) sunt adesea ignorate, în loc să fie un semnal de alarmă care să aducă pacientul la cabinetul stomatologic.

În timp, după instalarea plăcii bacteriene și chiar a tartrului, simptomele parodontozei își fac simțită prezența tot mai mult:

  • Retragerea gingiilor ca urmare a inflamației și expunerea rădăcinii dinților;
  • Halitoza (respirația urât mirositoare);
  • Dureri pe durata masticației;
  • Senzație de disconfort la contactul cu alimente foarte reci sau foarte calde;
  • Mobilitatea dinților (dinți care se mișcă) sau schimbarea poziției acestora;
  • Apariția unor infecții sau a pungilor parodontale (abcese).

 

Vizita la medicul stomatolog ar trebui sa aibă loc înainte de a se ajunge la ultimele simptome. 

Acestea indică deja o fază avansată a parodontozei.

simptome parodontoza

 

simptome parodontoza

Evoluția parodontozei - Gingivita

Gingivita, prima etapă a parodontozei, este o afecțiune care poate fi stopată, iar în anumite cazuri chiar eliminată complet.

 

Ce este gingivita?

Gingivita reprezintă inflamarea gingiei, însoțită de dureri și sângerări la periaj.

 

Principala cauză a gingivitei este igiena precară, ce conduce la formarea plăcii bacteriene și a tartrului ce afectează gingiile și favorizează deteriorarea lor.

gingivita, etapele parodontozei

Evoluția parodontozei - Parodontita superficială și avansată

În cazul acestor două stadii ale bolii, tratamentul este unul complex și ajută la stoparea evoluției bolii.

 

Parodonțiul este sever afectat și apar simptome mult mai grave, precum mobilitatea dinților și infecțiile gingivale.

 

Datorită afectării țesuturilor, există inclusiv riscul pierderii danturii.

parodontita avansata

Diagnosticul și tratamentul parodontozei

Primul pas este să vă prezentați la medicul stomatolog încă de la primele semne că este ceva în neregulă (sângerări gingivale la periaj, inflamarea gingiilor). În faza inițială, afecțiunile sunt mereu mult mai ușor de tratat, decât cele în faza avansată.

 

În cazul parodontozei, diagnosticul este stabilit de medic în urma unui control stomatologic, în cadrul căruia observă dacă există placă bacteriană, tartru sau alte probleme ale danturii. Pentru a evalua starea țesutului gingival, medicul va folosi și o sondă parodontală, un instrument care măsoară spațiul dintre gingie și dinte. Această măsurătoare, alături de radiografiile dentare, îi oferă medicului datele necesare pentru stabilirea diagnosticului.

 

Tratamentul este ales în funcție de stadiul parodontozei. Cazurile de gingivită sunt mai simple și necesită, în primul rând, eliminarea factorilor care au adus la apariția bolii: placa bacteriană și tartrul.

 

Sunt efectuate un detartraj și un periaj profesional care trebuie completate de o igienă orală adecvată. La nevoie, medicul poate recomanda și folosirea unor produse cu substanțe antibiotice și antibacteriene care să curețe în profunzime cavitatea orală.

 

În cazul în care parodontoza se află într-un stadiu avansat, tratamentul este unul de durată și poate implica mai mulți pași.

 

Terapia cu laser

Un tratament minimum invaziv, prin care se tratează eficient parodontoza.

 

În stomatologia modernă, terapia laser elimină bisturiul și suturile, oferă un confort crescut pacientului, iar recuperarea este mul mai rapidă.

Terapia laser este o terapie asistată, deoarece laserul este o parte din tratament. Cu ajutorul acestuia poate fi tratată infecția bacteriană, fiind reduse astfel pungile parodontale.

 

Utilizarea laserelor în tratamentul bolii parodontale duce la diminuarea semnificativă a cantității de antibiotic sistemic administrat pe durata tratamenului.

 

Laserul asigură o iradiere eficientă a țesuturilor moi afectate și a depozitelor de tartru, fiind util în tratarea parodontitei și periimplantitei.

Metode chirurgicale

În funcție de stadiul bolii, stomatologul poate opta și pentru metode chirurgicale, în special operația cu lambou, o intervenție care presupune incizarea gingiilor. În cadrul acestei intervenții, medicul are acces la rădăcina dintelui și poate curăța toată zona afectată.

Aceasta se recomandă atunci când detartrajul nu este suficient pentru a curăța structurile deteriorate sau când pacientul prezintă pungi parodontale sau infecții.

 

Tratament chirurgical complex

În stadiul avansat al parodontozei, boala poate distruge părți importante din țesutul gingival și os, dar și structura dinților. În astfel de situații, medicul poate propune un tratament chirurgical complex, precum grefele de țesut sau de os. În cazul grefelor, este prelevat țesut dintr-o zonă sănătoasă care se atașează ulterior în locul afectat. Grefele de os pot fi obținute și din materiale sintetice.

În cazul pierderii dinților, după regenerarea țesuturilor și noi evaluări ale stării de sănătate a pacientului se poate discuta și despre implanturile dentare.

 

 

implant dentar

Metode de prevenție a parodontozei

Prevenirea este mult mai puțin costisitoare și mult mai facilă decât tratarea.

Parodontoza poate fi evitată, respectând metodele de prevenire:

  • Efectuarea consulturilor stomatologice regulate.  Chiar dacă nu apar probleme, acestea trebuie programate de minim două ori pe an și implică un consult general și un detartraj.
  • Periajul corect al dinților: periaj minuțios, al fiecărui dinte în parte, timp de cel puțin două minute, cu mișcări circulare și verticale, pornind de la gingie;
  • Folosirea aței dentare și a apei de gură pentru eliminarea plăcii bacteriene din zonele în care periuța nu ajunge;
  • Asigurarea unei alimentații bogate în fructe și legume și reducerea produselor rafinate, făinoase și zaharuri care favorizează dezvoltarea bacteriilor în cavitatea orală.

 

Deși este una dintre principalele cauze ale pierderii dinților, parodontoza este o boală care poate fi prevenită foarte ușor, printr-o igienă corespunzătoare, o alimentație echilibrată și vizite periodice la stomatolog.

Programează-te acum pentru o consultație!

Programează-te!