Ortodonţia este o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Ortodonția este specialitatea care se ocupă cu îndreptarea poziției dinților, reglarea ocluziei (mușcăturii) și a rapoartelor dintre cele două maxilare.
Aspectul fizic este un lucru foarte important în zilele noastre, motiv pentru care clasicele aparate dentare au evoluat continuu, reușind astfel, în prezent, ca prin design și materialele folosite să îmbunătățească nu doar confortul fizic, ci și calitatea vieții pacienților.
Aparatul dentar ceramic este alegerea perfectă pentru persoanele care sunt preocupate de aspectul fizic sau care lucrează în domenii în care acesta este important.
Datorită culorii personalizate a brackeților și a arcului care trece prin brackeți, de culoarea dinților, aparatul dentar ceramic trece, în cele mai multe dintre cazuri, neobservat de către cei din jur.
Din punct de vedere financiar, costul unui aparat dentar ceramic este exponențial mai mare față de alte tipuri de aparate ortodontice, iar acest lucru se datorează în principal brackeților și compoziției materialelelor din care este realizat.
Aspectul estetic plăcut nu este singurul avantaj pe care îl oferă aparatul ceramic. Brackeții care nu se pătează și elasticele care sunt schimbate lunar sunt două dintre atuurile acestui tip de aparat dentar.
Deoarece este realizat din material policristalin, aparatul dentar ceramic este mult mai rezistent decât aparatele dentare făcute din materiale compozite, dar totuși este casant în anumite condiții, necesitând atenție deosebită în privința consumării de alimente dure.
Apărut acum 20 de ani în Statele Unite ale Americii, sistemul autoligaturant Damon le oferă pacienților numeroase avantaje pe care aparatele dentare clasice nu le au.
Cel mai important aspect care trebuie menționat despre aparatul dentar Damon este faptul că acest tip de aparat permite rezolvarea oricărei anomalii dentomaxilare, la orice vârstă, fără extracții dentare. Acest lucru este posibil deoarece acest tip de aparat are capacitatea de stimula procesele de creștere osoasă prin intermediul dinților. Forțele dezvoltate de arcuri, prin intermediul brackeților, se transmit dinților, iar în ultimă instanță, oaselor, responsabile de îndreptarea acestora.
Beneficiază la DENTiquette Medical Center de rezultatele obținute prin ortodonție Târgoviște.
Aparatul dentar Târgoviște Damon fizionomic prezintă aceleași avantaje ca și aparatul dentar Damon metalic, singura diferență fiind brackeții fizionomici.
În momentul în care vă decideți să apelați la un ortodonție Târgoviște, vă veți afla în situația în care va trebui să faceți o alegere care nu doar să se încadreze în bugetul pe care îl aveți, ci care să țină cont și de caracteristicile estetice pe care vi le doriți. Acesta este punctul în care medicul ortodont vă va explica avantajele și dezavantajele fiecărui tip de aparat dentar în parte și va încerca să vă îndrume astfel încât să faceți cea mai bună alegere pentru dumneavoastră.
Dacă aparatul este vizibil sau invizibil, dacă este metalic sau din safir, sunt doar câteva dintre alegerile pe care va trebui să le faceți, însă indiferent de ceea ce vă doriți să purtați, trebuie să aveți în minte utilitatea aparatului dentar.
Aparatul dentar Târgoviște Incognito face parte dintr-o generație avansată de aparate ortodontice, poziționate discret, în spatele dinților, nu în partea din față, precum majoritatea aparatelor. De asemenea, acest tip de aparat le permite persoanelor care îl poartă să nu aibă parte de disconfort pe parcursul zilei, de multe ori aceștia chiar uitând că poartă aparat dentar.
Aparatul dentar Incognito este potrivit pentru persoanele care doresc să își ascundă imperfecțiunile și, cu precădere, corectarea acestora.
Acest tip de aparat ortodontic poate fi purtat de oricine, indiferent de vârstă. Fiind realizat cu ajutorul tehnologiei computerizate, se adaptează foarte ușor fizionomiei și caracteristicilor dentare ale fiecărui pacient.
Din punct de vedere financiar, aparatele dentare Incognito sunt costisitoare, însă acest aspect mai puțin plăcut este compensat de eficiența pe care o au. La acest beneficiu se adaugă și capacitatea acestora de a fi invizibile, dar și lipsa disconfortului atât din punct de vedere fizic, cât și social.
Aparatul dentar Invisalign este fără doar și poate unul dintre cele mai performante aparate dentare care se găsesc la ora actuală pe piață. Acesta a apărut în urma atenției sporite pe care oamenii o au cu privire la aspectul estetic, de aceea reprezintă este cea mai bună alegere atunci când vine vorba de un aspect plăcut al zâmbetului, chiar și pe durata tratamentului ortodontic.
Aparatul dentar Târgoviște Invisalign poate fi utilizat numai după un control amănunțit realizat de medicul ortodont, deoarece poziționarea dinților înainte de tratament este foarte importantă.
Având în vedere că se bazează pe un mulaj realizat în întregime cu ajutorul tehnicii 3D, grafica vă poate arăta pașii prin care veți trece pe tot parcursul tratamentului și vă poate prezenta și aspectul general al dinților, la final.
Apariția acestui tip de aparat dentar se datorează în mare parte nevoii omului de interacțiune socială, dar se adresează și necesitatății diminuării disconfortului pe care îl creează aspectul dur și strident al aparatelor dentare clasice, metalice.
Aparatul dentar Invisalign este conceput special pentru a vă salva din orice situație, pentru a vă relaxa în timp ce el lucrează să vă ofere zâmbetul perfect pe care l-ați dorit dintotdeauna.
Aparatul dentar Invisalign seamănă cu o gutieră transparentă care se aplică la nivelul tuturor dinților, urmând să îndrepte dinții, treptat, pas cu pas.
Pentru început, se ia un mulaj al dinților după care se va realiza prima versiune a aparatului.
Pasul următor este ca din două în două săptămâni, pacientul să vină la control pentru a se reface mulajul, realizându-se astfel celelalte versiuni de aparat dentar, cu specificații de îndreptare a dinților.
Astfel, aplicând o presiune continuă asupra întregii danturi, aparatul forțează dinții să se alinieze conform mulajului, ajungând într-un final la rezultatul dorit de pacient.
În funcție de problema care trebuie să fie corectată, durata tratamentului poate să varieze. Printre cele mai întâlnite defecte dentare care necesită folosirea unui aparat ortodontic regăsim: dinții supraaglomerați, dinții cu spații mari între ei și problemele de ocluzie (încrucișate, adânci sau inverse).
Pentru a le corecta, perioada estimativă pentru purtarea aparatului dentar este între unul și doi ani.
Apelează cu încredere la ortodonție Târgoviște DENTiquette Medical Center.
Atunci când pacienții decid că au nevoie de aparat dentar sunt puși în fața unor alegeri foarte importante, pentru că aparatul dentar pe care îl vor alege va face parte din viața lor un timp îndelungat. În plus, pacienții care optează pentru utilizarea unui aparat dentar, fie el metalic, ceramic sau safir, trebuie să fie conștienți că vor trebui să respecte un plan de tratament strict, atât din punct de vedere alimentar, cât și al igienei bucale, iar odată la 3-4 săptămâni vor trebui să meargă la control la medicul ortodont.
Aparatul dentar metalic este unul dintre preferatele pacienților, datorită prețului mai accesibil, dar și datorită rezistenței pe care o are în contact cu alimentele dure. Printe cei care utilizează acest tip de aparat sunt copiii, principalul motiv fiind neatenția lor în privința alimentelor pe care le consumă.
Brackeții metalici frezați standard au evoluat în ultimii ani și au fost înlocuiți cu brackeți de dimensiuni mai mici care au un aspect ergonomic mai plăcut. Deoarece se aplică pe fiecare dinte în parte, brackeții au rolul de a transmite informații despre poziționarea dinților către arcul care trece prin ei. Cele două elemente principale ale aparatului metalic, bracketul și arcul, sunt completate de către elasticele care pot să fie colorate, albe sau transparente.
Aparatul dentar metalic Târgoviște necesită o perioadă de acomodare care, în funcție de pacient, nu ar trebui să depășească o săptămână. În toată această perioadă este foarte posibil ca pacientul să experimenteze un anumit disconfort la nivelul obrazului, însă această senzație poate fi îndepărtată cu ajutorul antiinflamatoarelor.
Din punct de vedere financiar, aparatul metalic costă mai puțin decât alte tipuri de aparate ortodontice, motiv pentru care este ales de marea majoritate a pacienților.
Odată aplicat un aparat dentar, pacientul trebuie să mențină o igienă bucală strictă. Aceasta trebuie să fie realizată de mai multe ori pe zi, folosindu-se instrumente adecvate (spre exemplu un aparat de duș bucal), iar o dată la 6 luni trebuie efectuată și o curățare în cabinet, pentru e evita apariția problemelor de sănătate orală.
Cu toate că majoritatea oamenilor știu că safirul este o piatră prețioasă folosită preponderent în realizarea bijuteriilor, în stomatologie safirul este elementul care se încadrează perfect în structura și compoziția aparatului dentar.
Deoarece este un aparat dentar fix, acesta poate fi utilizat de către pacienții de orice vârstă. Beneficiul alegerii unui aparat ortodontic cu safir constă nu doar în realizarea unui zâmbet perfect, ci și în obținerea unei mușcături perfect echilibrate, comode. În plus, atunci când este folosit acest tip de aparat dentar, durerile articulare, bolile paradontale și cariile interdentare sunt eliminate, pacientului fiindu-i mult mai ușor să mențină o igienă bucală corectă și preventivă.
Aparatul dentar Târgoviște Safir este mult mai scump decât un aparat dentar normal, însă beneficiile pe care le oferă nu pot fi găsite la alte tipuri de aparate ortodontice.
Spre exemplu, brackeții sunt foarte ușor de purtat, nu se colorează, iar faptul că sunt transparenți, le oferă o notă elegantă și discretă. Aceștia se lipesc de dinți, astfel încât integritatea dinților să nu fie afectată și preiau culoarea lor, acesta fiind un sistem de mascare excelent care face dificilă observarea aparatului de la distanță.
Sistemul de prindere este asemănător cu cel al aparatului dentar clasic, adică prin brackeți, imediat după lipirea acestora pe dinți este trecut un arc metalic fizionomic vopsit cu alb – lucru care contribuie la efectul de invizibilitate al întregului aparat. De asemenea, elasticele folosite sunt transparente, iar dacă este necesară folosirea sârmulițelor metalice, atunci și ele vor fi vopsite în alb.
Duritatea materialului, acesta este primul aspect. Safirul se află pe cea de-a doua poziție pe scara durității, prima poziție fiind ocupată inevitabil de diamant. Fiind prelucrat la temperaturi ridicate, safirul devine dur și transparent, calități care îl ajută să fie perfect pentru aparatele dentare.
Al doilea avantaj este rezistența. Cu toate acestea, medicul ortodont vă va sfătui să evitați alimentele dure precum alunele, nucile, migdalele sau fructele tari dacă doriți să nu aveți probleme cu aparatul.
De asemenea, este necesară o igienizare a aparatului dentar după fiecare masă, fie cu ajutorul unei periuțe de duritate medie sau prin utilizarea dușului bucal.
Pentru a avea o siguranță sporită, este recomandat ca o dată la 3 luni să se facă profilaxia brackeților în cabinetul medicului ortodont – acest lucru implică un periaj, un detartraj și un air-flow.
Este recomandat ca după ce nu va mai fi necesar să purtați aparatul dentar cu safir să continuați vizitele la medicul specialist, deoarece veți avea nevoie de o perioadă de supraveghere. În plus, este recomandat ca imediat după renunțarea la aparatul dentar fix să se apeleze la diferite metode de contenție a dinților. Acest lucru trebuie făcut deoarece dinții au tendința de a recidiva, astfel că este nevoie de o perioadă în care aceștia să fie ținuți sub observație pentru ca tratamentul să aibă efectul dorit.
Pentru a putea înțelege ce este un retainer, trebuie mai întâi să știți care este utilitatea lui: prevenirea și stabilizarea dinților după ce pacientului i-a fost îndepărtat un aparat dentar fix.
În ceea ce privește aplicarea retainerului, aceasta se va face numai după ce i se ia pacientului amprenta dentară, iar pentru a avea o eficiență crescută, retainerul se aplică în aceeași ședință în care se îndepărtează aparatul dentar. În cazuri speciale, există și posibilitatea ca aplicarea retainerului să se facă abia la următoarea vizită la medicul ortodont.
Pentru început, pacienții trebuie să știe că există două tipuri de aparate de contenție: fixe și mobile.
Aparatul de contenție fix este cel care nu poate fi îndepărtat de pacient pentru că este lipit de medic direct pe smalțul dintelui cu ajutorul unui adeziv special, non-invaziv. În acest caz este vorba despre aplicarea unei sârmulițe fine care se fixează în spatele dinților frontali, de aceea pacientul trebuie să aibă foarte mare grijă să nu o desprindă. În cazul în care se întâmplă acest lucru, pacientul trebuie să meargă de urgență la medic pentru a o lipi din nou. În prima săptămână după aplicare va exista o ușoară senzație de disconfort, însă în scurt timp aceasta va dispărea.
Aparatul de contenție mobil se realizează în laborator și poate să capete diferite forme. Spre exemplu, retainerul Hawley este realizat dintr-o parte acrilică, care se pune pe bolta palatină, și una metalică, un arc adaptat la suprafața externă a dinților. Retainerul Zendura este o un aparat de contenție care se bazează pe presiune, acest lucru făcându-l foarte rezistent, în timp ce modelul de retainer Essix are o gutieră realizată pe bază de vacuum, comodă, transparentă și cu un aspect asemănător aparatelor Invisalign.
Indiferent de tipul de aparat de contenție pe care îl alegeți trebuie să aveți în vedere menținerea unei igiene bucale riguroase. Pe lângă igiena pe care fiecare pacient trebuie să și-o facă acasă, cu periuțe de dinți speciale și ață dentară, este recomandată o igienizare făcută la cabinet o dată la 6 luni.
Acest aspect este unul foarte dezbătut de medicii ortodonți și fiecare are altă opinie în această privință. În timp ce unii sunt de părere că retainerul trebuie purtat doar o anumită perioadă după scoaterea aparatului dentar, alții spun că retainerul trebuie purtat toată viața pentru a preveni eventualele recidive ale problemelor ortodontice.
De cele mai multe ori se recomandă ca apartul de contenție să fie purtat în funcție de gravitatea cazului.
În cazul în care nu se poartă aparatul de contenție, riscul de repoziționare greșită a dinților crește. În anumite situații se poate întâmpla ca dinții să se miște, iar pacientul să simtă durere, moment în care pacientul decide să renunțe la purtarea lui. Acest lucru nu este deloc recomandat de medici, de aceea, pentru a preveni riscul de apariție a dureriilor dentare, este indicat ca pacientul să aleagă un aparat de contenție mobil care să fie purtat în fiecare noapte.
În cadrul unui tratament ortodontic se pot folosi mai multe tipuri de aparate care să asigure stimularea creșterii osoase. Printre aceste aparate se numără și disjunctorul maxilar.
Disjunctorul este un dispozitiv ortodontic fix care se menține lipit pe dinți prin intermediul unor inele cimentate pe premolarii și molarii superiori.
Acesta se aplică pe arcada superioară, având rolul de a o mări sau de a corecta mușcătura încrucișată.
Elementul activ, cel care produce efectul de lărgire a arcadei dentare, este reprezentat de un șurub. Șurubul disjunctorului se învârte de 2 ori pe zi, în modul recomandat de medicul ortodont. Acest lucru duce la dilatarea rapidă a maxilarului superior.
Folosirea unui disjunctor maxilar este indicată la copiii la care procesul de creștere a masei osoase nu este încă finalizat și care au maxilare mici, înguste, dinți înghesuiți pe arcada superioară, ocluzie încrucișată sau probleme respiratorii, dar poate fi o soluție și pentru adulții de 18-20 de ani.
În primele 2-3 zile de la aplicarea disjunctorului pot apărea dureri de dantură sau dureri de cap. Aceste efecte sunt normale.
Dificultățile de vorbire cele mai frecvente sunt pronunțarea cu greutate a consoanelor "S" și "T".
După ce pacientul învârte și activează șurubul cu o cheiță specială se va resimți la nivelul dinților o tensiune datorată stimulării creșterii osoase.
Disjunctorul maxilar trebuie purtat minim 3 luni. După această perioadă, pentru a menține rezultatul obținut, acesta se înlocuiește cu un aparat de contenție. Odată spațiul necesar creat, se montează brackeții care vor acționa pentru alinierea dinților.