Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Programează-te!

Pedodonție

Pedodonția este ramura stomatologiei ce are în vedere diagnosticul, dar și tratamentul afecțiunilor dentare ale copiilor.

0245 210 516
0765 217 803
Calea Domneasca 159, Targoviste, Romania
Luni -Vineri
09:00 - 18:00

Ce este Pedodonția?

 

Pedodonția este ramura stomatologiei ce se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor dentare ale copiilor.

 

Dentiția unui copil începe să se se formeze chiar încă dinaintea nașterii. De la vârsta de 4 luni, pot apărea primii dinți de lapte. Aceștia sunt incisivii centrali inferiori, urmati de incisivii superiori.

 

Cei 20 de dinți de lapte pot apărea până la vârsta de 3 ani, însă ordinea apariției lor variază de la un copil la altul.

Dinții permanenți încep să apară în jurul vârstei de 6 ani, primii fiind molarii și incisivii inferiori. Acest proces continuă până în jurul vârstei de 21 de ani. Adulții au 32 de dinți permanenți, dar unele anomalii genetice pot determina un număr anormal de mare sau anormal de mic de dinți.

 

Este important să menținem sănătatea dinților de lapte. Cariile ce sunt neglijate pot duce la probleme ce afectează dezvoltarea dinților permanenți.

 

Iata de ce să alegi clinica stomatologică pentru copii Târgoviște DENTiquette:

Prima vizită

Suntem de părere că prima vizită a copilului la cabinetul stomatologic copii Târgoviște trebuie să fie distractivă, educativă, dar mai ales, să îi creeze acestuia o impresie pozitivă.


Încurajăm părinții să fie împreună cu cei mici pe parcursul primelor vizite, pentru a nu căpăta un sentiment de frică. Însă, cu timpul, este indicat ca cel mic să rămână în cabinet numai cu medicul stomatolog.

 

Prima vizită este menită să acomodeze copilul cu mediul stomatologic, cu instrumentele, cu scaunul și să inițieze o relație de prietenie și încredere între el și medic.

 

Este de preferat ca aceasta să aibă loc fără vreun motiv special, cum ar fi prezența unei carii sau a unei dureri, pentru ca vizita să fie cât mai plăcută și relaxantă.

 

Medicii noștri vă vor oferi informații importante despre cum apar cariile și cum pot fi prevenite, pentru ca dumneavoastră să vă îndrumați copilul în mod corect. 

 

Vă sfătuim să acordați igienei bucale o atenție sporită și să vă încurajați copilul să facă la fel.

pedodontie targoviste

După anestezie

În cazul în care copilului i s-a făcut o anestezie trebuie să știi că:

  • Limba, dinții, buza și țesuturile înconjurătoare îi vor fi amorțite;
  • De cele mai multe ori, copiii nu înțeleg efectele unei anestezii, de aceea este important să i se explice totul, cu răbdare, într-un mod relaxat și captivant;
  • După ce trece efectul anesteziei, se recomandă hrănirea copilului cu alimente ușoare, de preferat lichide.

 

După extracție

Imediat după ce s-a realizat o extracție, părinții trebuie să aibă grijă ca înaintea trecerii efectului anesteziei, acesta să nu își rănească neintenționat limba, buzele sau obrazul.

 

Recomandările noastre sunt următoarele:

  • Să nu mestece alimente tari;
  • Să nu clătească gura timp de câteva ore;
  • Să nu atingă zona unde a fost efectuată extracția pentru a preveni infectarea și a îngădui vindecarea rapidă.

Erupția dinților

Dentiția copilului se formează dinainte ca acesta să se nască, de aceea în jurul vârstei de 4 luni apar primele erupții dentare în partea inferioară a gurii – incisivii centrali și incisivii din partea superioară. Cu toate că toți cei 20 de dinți de lapte apar până la vârsta de 3 ani, ordinea în care aceștia erup este complet aleatorie.


În jurul vârstei de 6 ani dinții de lapte încep să cadă și încep să apară dinții permanenți. Primii care își fac apariția sunt molarii și incisivii din partea inferioară a cavității bucale. Acest proces continuă până la 21 de ani, moment în care toți dinții permanenți ar trebui să erupă.


Adulții au 32 de dinți permanenți. 

 

Dinții de lapte

O carie netratată poate duce la probleme care riscă să afecteze pe termen lung dezvoltarea dinților permanenți, de aceea este foarte important să se acorde o atenție sporită sănătății dinților de lapte. De aceea, este important să alegeți clinica stomatologică copii Târgoviște DENTiquette Medical Center.


Dinții de lapte, sau dinții primari așa cum mai sunt cunoscuți, sunt importanți pentru:

  • Un proces corect de masticație, ce permite o nutriție corectă;
  • Oferă spațiul necesar dinților permanenți și îi ghidează pe aceștia în pozițiile corecte;
  • Permit dezvoltarea normală a oaselor și mușchilor maxilarului;
  • Influențează dezvoltarea vorbirii și contribuie la formarea unor trăsături fizionomice armonioase.

pedodontie targoviste

Periajul dentar la copii

Începând cu vârsta de 4-5 ani și până la 7 ani, copilul trebuie să se spele singur pe dinți de două ori pe zi, bineînțeles, supravegheat îndeaproape de un adult care se asigură că acest lucru este făcut corect.


Odată cu erupția primului dinte sau de îndată ce copilul este suficient de mare încât să nu înghită pasta de dinți, se recomandă începerea periajului cu o pastă de dinți cu fluor, dozată într-o cantitate egală cu un bob de mazăre.


Pentru un periaj eficient al dinților copilului, recomandăm:

  • Perierea dinților timp de 3 minute, în fiecare dimineață și în fiecare seară, înainte de culcare;
  • Folosirea aței dentare înainte de periaj, pentru a îndepărta placa dentară și resturile alimentare din spațiile interdentare;
  • Utilizarea periuței într-un unghi de 45 de grade;
  • Perierea fiecărui dinte de sus, de la gingie, în jos;
  • Repetarea aceleiași metode de periere și pe suprafața interioară a dinților și gingiilor;
  • Perierea ușoară, cu mișcări circulare, a suprafeței ocluzale a molarilor;
  • Perierea limbii, lucru care ajută la împrospătarea respirației și îndepărtarea bacteriilor;
  • Clătirea repetată, cu o cantitate suficientă de apă, atât după utilizarea aței dentare, cât și după periaj.

 

Cariile la sugari

Cariile în rândul sugarilor sunt un subiect delicat, căruia părinții ar trebui să îi ofere maximă importanță. Acestea se formează din cauza unei expuneri îndelungite a danturii sugarului la lichide care au un conținut ridicat de zahăr, precum: laptele, sucul de fructe, ceaiul sau alte băuturi îndulcite. Pentru prevenție alegeți clinica stomatologică copii Târgoviște DENTiquette Medical Center.


Lichidele dulci cu care intră în contact dantura copilului favorizează producerea de bacterii și acizi care în timp afectează smalțul dinților, motiv pentru care se recomandă înlocuirea laptelui sau a băuturilor dulci, cu apă, atunci când se dorește adormirea copilului. Dacă copilul nu reacționează bine la această schimbare, se recomandă ca părinții să încerce să dilueze treptat băutura preferată a copilului pe parcursul a două-trei săptămâni și să vadă cum reacționează.
Pentru a îndepărta placa bacteriană de pe dinții sugarului se recomandă utilizarea periuțelor speciale - degetar sau ștergerea dinților și a gingiilor cu comprese sterile umede.

pedodontie targoviste

 

pedodontie targoviste

 

pedodontie targoviste

Radiografiile dentare la copii

Pentru a pune un diagnostic corect, în anumite cazuri medicul stomatolog va cere realizarea unei radiografii. În cazul copiilor, razele X sunt folosite pentru a supraveghea evoluția dinților care erup, acest lucru ajutându-l pe medicul pedodont să pună un diagnostic corect și să întocmească un plan stomatologic adecvat.

 

Dacă problemele dentare sunt identificate și tratate la timp, copilul va avea parte de un tratament confortabil și care se va desfășura pe o perioadă de timp mai scurtă.


În cazul copiilor a căror dantură prezintă un risc crescut pentru apariția cariilor, se recomandă o examinare cu Raze X o dată la 6 luni. În cazurile normale, medicul pedodont recomandă o radiografie o dată pe an.


Stomatologii pediatrii sunt preocupați de minimizarea expunerii copiilor la radiații, de aceea le readuc aminte constant părinților că nivelul de radiații la care sunt supuși aceștia pentru realizarea unei radiografii sunt minime.

 

Pentru rezultate optime alegeți clinica stomatologică copii Târgoviște DENTiquette Medical Center.

pedodontie targoviste

Sursa de radiații Doza
Radiografie dentară 0,02 mSv
Mamografie 1-2 mSv
CT toracic sau pelvis 4-8 mSv
CT complet 10-12 mSv
Radiații din mediu 3 mSv/an

 

Pentru măsurarea dozelor de radiații se folosește unitatea de măsură „milisievert” (mSv). Experţii de la Colegiul American de Radiologie și ai Societății de Radiologie din America de Nord susțin că doza maximă admisă de radiații acumulate pe durata unui an nu trebuie să depășească 20 mSv*.


*American College of Radiology, Radiological Society of North America, American Association of Physical Medicine

 

Radiografiile digitale sunt o alternativă din ce în ce mai folosită în zilele noastre, mai ales că numeroase studii în domeniu atestă faptul că nivelul de radiații se reduce în această situație cu până la 80%.

 

Opțiunile setărilor variate ale echipamentelor radiologice permit realizarea de radiografii pentru copii cu o doză mult mai redusă de radiații.


Posibilitata de a prelucra imaginea pe calculator este un alt avantaj al radiografiei digitale. Producătorii includ în software-ul programului o gamă variată de metode de procesare precum: modificarea contrastului, inversarea tonurilor de gri, magnificarea, colorarea artificială sau realizarea de măsurători.

 

Datorită senzorilor digitali existenți acum pe piață, radiografiile digitale pot să îi ajute pe medicii stomatologi să identifice probleme sau defecte care nu sunt vizibile pe filmele convenționale.

Sigilarea dentară – profilaxia cariei dentare la copii

La scurt timp după erupție, molarii prezintă o morfologie cu fosete și șanțuri adânci, locuri în care se acumulează resturi alimentare și micro-organisme care produc cariile dentare. Aceste șanțuri sau mai degrabă micro-fisuri, pe lângă faptul că sunt profunde, au și un diametru mai mic decât firul unei periuțe de dinți. Motiv pentru care igiena bucală convențională nu poate să îndepărteze în totalitate resturile alimentare acumulate în acestea.

 

De aceea, sigilarea zonelor cu un material protector numit „sigilant” are un efect benefic, fiind considerat de pedodonți cea mai sigură metodă de profilaxie primară la copii.
Materialele folosite în realizarea sigilării dentare sunt rășini compozite transparente sau opace, preferați fiind sigilanții fotoactivi (cei care se întăreasc cu ajutorul lampii cu ultraviolete).

 

Etapele de lucru în sigilarea dentară:

  • Curățarea suprafeței dintelui cu ajutorul unor periuțe rotative, însă fără a freza dintele;
  • Gravarea dintelui (mordansare) – un gel, în a cărei compoziție se regăsește și acidul fosforic, este aplicat prin injectare, pensulare sau cu ajutorul unui burete și este lăsat timp de 15-30 de secunde să acționeze, după care spațiul de lucru este spălat și uscat;
  • Aplicarea sigilantului se realizează cu aplicatoare speciale care au vârfuri de unică folosință. Sigilantul trebuie să acopere întreaga suprafață a șanțurilor și versanții cuspizilor adiacenți. Sigilantul se menține timp de 10-15 secunde, timp în care acesta penetrează și saturează smalțul, după care se fotopolimerizează;
  • Prin îndepărtarea eventualelor contacte cu hârtie de articulație sau cu ajutorul pietrelor diamant se realizează adaptarea funcțională, aceasta constă în refacera morfologiei funcționale a suprafețelor care au fost sigilate;
  • Reevaluarea pacientului – se recomandă un control periodic o dată la 6 luni pentru ca medicul pedodont să evalueze starea în care se află dinții sigilați.

În urma sigilării dinților, incidența cariilor dentare se reduce cu până la 80%.

pedodontie targoviste

 

pedodontie targoviste

Bruxismul la copii

De foarte multe ori, în timpul somnului, copiii își scrâșnesc dinții. Incidența acestui fapt este mai ridicată până la vârsta de 5 ani, atunci când 3 din 10 copii fac acest lucru.


Cauzele care contribuie la scrâșnitul dinților în timpul somnului sunt:

  • Proasta aliniere a dinților;
  • Ca răspuns la o durere (erupții ale dinților, durere de ureche, dureri de gingii etc.);
  • Îngrijorarea din cauza unui test la școală, o schimbare în rutina zilnică sau la copiii hiperactivi, o ceartă cu părinții;
  • Nervozitatea.

Efectele scrâșnitului dinților în timpul somnului sunt:

  • Zgomotul deranjant;
  • Afectarea pe termen lung a smalțului dentar;
  • Dureri faciale;
  • Dureri de cap;
  • Tulburări de somn;
  • Mușcarea involuntară a obrajilor.

La copii, corectarea se realizează la fel ca la adulți, prin purtarea unor gutiere speciale pentru bruxism.

 

❗Clinica stomatologică pentru copii Târgoviște DENTiquette Medical Center recomandă părinților să nu administreze multe alimente și lichide dulci bebelușilor, mai ales noaptea, deoarece acestea le pot afecta grav dentiția.❗

Programează-te acum pentru o consultație!

Programează-te!