Periajul dentar la copii
Începând cu vârsta de 4-5 ani și până la 7 ani, copilul trebuie să se spele singur pe dinți de două ori pe zi, bineînțeles, supravegheat îndeaproape de un adult care se asigură că acest lucru este făcut corect.
Odată cu erupția primului dinte sau de îndată ce copilul este suficient de mare încât să nu înghită pasta de dinți, se recomandă începerea periajului cu o pastă de dinți cu fluor, dozată într-o cantitate egală cu un bob de mazăre.
Pentru un periaj eficient al dinților copilului, recomandăm:
- Perierea dinților timp de 3 minute, în fiecare dimineață și în fiecare seară, înainte de culcare;
- Folosirea aței dentare înainte de periaj, pentru a îndepărta placa dentară și resturile alimentare din spațiile interdentare;
- Utilizarea periuței într-un unghi de 45 de grade;
- Perierea fiecărui dinte de sus, de la gingie, în jos;
- Repetarea aceleiași metode de periere și pe suprafața interioară a dinților și gingiilor;
- Perierea ușoară, cu mișcări circulare, a suprafeței ocluzale a molarilor;
- Perierea limbii, lucru care ajută la împrospătarea respirației și îndepărtarea bacteriilor;
- Clătirea repetată, cu o cantitate suficientă de apă, atât după utilizarea aței dentare, cât și după periaj.
Cariile la sugari
Cariile în rândul sugarilor sunt un subiect delicat, căruia părinții ar trebui să îi ofere maximă importanță. Acestea se formează din cauza unei expuneri îndelungite a danturii sugarului la lichide care au un conținut ridicat de zahăr, precum: laptele, sucul de fructe, ceaiul sau alte băuturi îndulcite. Pentru prevenție alegeți clinica stomatologică copii Târgoviște DENTiquette Medical Center.
Lichidele dulci cu care intră în contact dantura copilului favorizează producerea de bacterii și acizi care în timp afectează smalțul dinților, motiv pentru care se recomandă înlocuirea laptelui sau a băuturilor dulci, cu apă, atunci când se dorește adormirea copilului. Dacă copilul nu reacționează bine la această schimbare, se recomandă ca părinții să încerce să dilueze treptat băutura preferată a copilului pe parcursul a două-trei săptămâni și să vadă cum reacționează.
Pentru a îndepărta placa bacteriană de pe dinții sugarului se recomandă utilizarea periuțelor speciale - degetar sau ștergerea dinților și a gingiilor cu comprese sterile umede.