Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Programează-te!

Endodonție

Endodonţia este acel domeniu al medicinei stomatologice care vindecă “inima dintelui”, mai precis pulpa dentară şi ţesuturile periapicale.

0245 210 516
0765 217 803
Calea Domneasca 159, Targoviste, Romania
Luni -Vineri
09:00 - 18:00

Cum salvează endodonţia dinţii?

 

Medicina stomatologică este în continuă evoluţie. Apar noi specializări, ce asigură tratamente de calitate maximă.

 

Înainte, acelaşi medic stomatolog generalist le făcea pe toate. Extracţii, tratamente de canal, plombe, lucrări dentare etc.

 

În timp, au apărut specializări diverse, precum endodonţia, care pregătesc intensiv medicii stomatologi pentru o anumită ramură a medicinei stomatologice, timp de mai mulţi ani, după terminarea studiilor de stomatologie generală.

 

Endodonţia este acel domeniu al medicinei stomatologice care vindecă “inima dintelui”, mai precis pulpa dentară şi ţesuturile periapicale.

 

Aceste ţesuturi vitale pentru dinte sunt afectate atunci când cariile au avansat puternic, nefiind tratate la timp sau fiind tratate necorespunzător.

 

Aici intră în scenă endodonţia şi medicii stomatologi specializaţi în endodonţie.

“Super-puterile” medicilor endodonţi

Endodonţia salvează dinții prin:         

 • Educaţia avansată. Endodonţii urmează o specializare de 3 ani, după cei 6 ani de facultate de medicină stomatologică;
 • Training avansat, periodic. Pentru un medic, studiul nu se opreşte niciodată. Medicina evoluează, iar medicii îşi schimbă viziunea şi metodele de tratament, odată cu ea;
 • Experienţă vastă în domeniul endodonţiei. Spre deosebire de medicii stomatologi generalişti, medicii stomatologi endodonţi se ocupă zi de zi, oră de oră, strict de probleme endodontice, astfel căpătând experienţă chiar şi în rezolvarea celor mai dificile şi rare cazuri;
 • Tehnici specializate. Odată cu dezvoltarea acestei specializări, medicii au cercetat şi au dezvoltat tehnici noi, avansate care să le permită să salveze dinţii chiar şi în cele mai grave situaţii de caz;
 • Tehnologii superioare: microscopul şi laserul dentar.

Ce este pulpa dentară

Pentru pacienţi este cunoscută ca nerv al dintelui. Este în fapt, un ţesut conjunctiv moale, din centrul dintelui, alcătuit din vase de sânge, celule şi nervi.

Dinţii nostri sunt formaţi din mai multe straturi.

 • Primul strat de la suprafaţă este smalţul dentar. Acesta are o structură densă şi puternică pentru a proteja straturile interioare ale dintelui, cu o consistenţă mai puţin densă;
 • Dentina este următorul strat;
 • Pulpa este stratul central al dintelui, ce are două secţiuni, în funcţie de localizarea ei în cadrul dintelui:

- Pulpa de la nivelul coroanei dentare. Camera pulpară adăposteşte pulpa coronară.

 

- Pulpa de la nivelul rădăcinii dintelui. Canalele radiculare adăpostesc pulpa radiculară.

endodontie targoviste

Ţesutul periapical

Țesutul periapical se află în zona periapicală. Nu doar pulpa dentară poate fi afectată de problemele dentare, ci şi ţesutul din zona vârfului rădăcinii dentare.

 

Problemele pulpei dentare afectează şi regiunea periapicală, deseori ducând la formarea de abcese periapicale şi chisturi radiculare.

 

Endodonţia are rolul prevenirii extinderii infecţiilor, prin eliminarea lor completă, prin instrumente foarte precise şi tehnici avansate.

endodontie targoviste

Tehnologii avansate în endodonţie: Microscop dentar

Oferă posibilitatea vizualizării în detaliu a canalelor radiculare prin mărirea cu mult a imaginii.

 

Avantajele tratamentul cu ajutorul microscopului dentar:

 • creşte foarte mult precizia tratamentului endodontic;
 • medicul este minim invaziv cu dinţii tăi;
 • se identifică fisuri sau fracturi ale rădăcinii;
 • se refac tratamente de canal vechi, necorespunzătoare;
 • creşte şansele de succes ale tratamentului endodontic, cu până la 60%;
 • conduce la salvarea dintelui, în 80% din cazuri;
 • evitarea necesităţii retratării.

 

Microscopul dentar CJ Optik Advanced, utilizat de clinica noastră, este fabricat cu precizie în Germania, la cele mai înalte standarde de calitate.

 

Sursa LED integrată şi cu corecţie de culoare asigură o lumină pură şi strălucitoare pentru tratamente efectuate în condiţii optime.

 

Sistemul de focusare Vario Focus oferă posibilitatea unei măririi de peste 20 de ori a imaginii, pentru ca intervenţia să fie foarte precisă şi lipsită de erori.

microscop dentar endodontie targoviste

Tehnologii avansate în endodonție: Laserul dentar

 

DENTiquette Medical Center utilizează un performant laser dentar, Biolase Epic X, pentru tratamentele endodontice.

 

Avantaje laserului în endodonție:

 • Timp de vindecare mai rapid și reducerea traumatismelor la nivelul dinților și gingiilor;

 • Mai puțin disconfort postoperator;

 • Mai mult confort pe durata

  tratamentului;

Tratamentele dentare cu laser Biolase Epic X oferă pacienților un confort mai mare, mai puțină sângerare, vindecare mai rapidă și rezultate mai bune decât tratamentele convenționale.

 • Mai convenabil;

Datorită utilizării laserului Epic X în stomatologie, mai multe tratamente pot fi realizate doar într-o singură vizită.

 • Mai precis;

Biolase Epic X oferă consistență, siguranță și precizie pentru o mai bună gestionare a condițiilor țesuturilor moi.

 • Pulpotomie rapidă;
 • Fără durere;
 • Non-toxic: alternativă mult mai sănătoasă a tratamentului tradiţional, prin care chimicale caustice precum formocresolul (formaldehidă și crezol) sunt introduse şi sigilate în camera pulpară;
 • Efect bactericid, de sterilizare şi eliminare a riscului de infectare;
 • Efect hemostatic;
 • Gingivectomia cu laser: vindecare mult mai rapidă şi uşoară.

 

De ce este necesară endodonţia?

Ne amintim cu toţii de temutele tratamente de canal, ce de multe ori, în trecut, erau făcute în mod incomplet sau necorespunzător, fapt ce ducea la apariţia sau la extinderea infecţiei dentare.

 

Singura opţiune posibilă, în urma compromiterii rădăcinii dentare, ca urmare a puternicii infecţii, rămânea extragerea dintelui.

 

Medicul stomatolog generalist nu poate fi expert în orice tratament dentar. Aici intervine medicul stomatolog endodont care deţine tehnicile, tehnologiile, experienţa şi cunoştinţele necesare salvării dinţilor, chiar şi în cele mai grave cazuri.

Nicio lucrare protetică pe implant nu ne va servi la fel de bine ca un dinte natural.

 

Principalul deziderat al stomatologiei este menţinerea pe arcade a dinţilor naturali, sănătoşi, pentru o durată cât mai mare din viaţa noastră.

Dinţii naturali sunt parte din noi, meniţi să ne întregească frumuseţea şi să ne servească pentru o alimentaţie corectă, toata viaţa.

De ce apar infecţii care duc la pierderea acestora?

Totul începe de la inconsecvenţa ori incorectitudinea efectuării igienei orale.

 

La această problemă foarte des întâlnită se adaugă o problemă contemporană: alimentaţia necorespunzătoare, în care predomină dulciurile, carbohidraţii, băuturile acidulate, hrana foarte procesată şi semi-preparată, dar din care lipsesc deseori vitaminele şi nutrienţii absolut necesari sănătăţii întregului organism.

 

Peste aceste două probleme se suprapune în cele mai multe cazuri, cea mai des întâlnită cauză a pierderii dinţilor: neefectuarea consulturilor regulate, odată la 6 luni.

 

Scopul consultaţiilor regulate este prevenirea, depistarea oricăror probleme, încă din stadiu incipient şi tratarea lor. Aceasta presupune tratarea cariilor înainte ca ele să afecteze pulpa dintelui, tratarea gingivitei înainte ca ea să evolueze în parodontoză şi multe altele.

 

Tot cu ocazia consultului regulat, se efectuează şi o igienizare profesională şi detartrajul, dacă este necesar, pentru îndepărtarea tartrului dentar, în scopul prevenirii gingivitei şi cariilor.

endodontie tragoviste

Programează-te acum pentru o consultație!

Programează-te