Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Programează-te!

Interviu Dr. Aida Maria Pascale

Suntem arhitecții propriului destin, iar medicul dentist Aida Maria Pascale demonstrează această ipoteză. Și-a dorit o meserie pe care să nu o simtă drept povară și care să fie făcută cu pasiune. A visat să fie designer vestimentar și arhitect, însă, spre finalul liceului, influența familiei sale de medici și-a spus cuvântul și a ales cariera de stomatolog. Vă invităm să o descoperiți, în diferite ipostaze – om și profesionist – pe drumul ei către excelență.

 

Cred cu desăvârșire că nu poți face performanță decât cu entuziasm și că orice drum pe care îl alegem în carieră trebuie să ni se potrivească. Eu am fost o norocoasă, pentru că l-am găsit de la prima încercare. Cu siguranță, mi-aș fi schimbat cariera, dacă nu mi-ar fi oferit suficiente provocări sau dacă m-aș fi simțit limitată în alegeri. Am vrut libertate în dezvoltare și cred că meseria de medic dentist nu poate ajunge niciodată o rutină, decât dacă tu îți dorești acest lucru.

aida maria pascale

Primii pași către valori și o carieră de succes

S-a născut în capitală, însă și-a petrecut o mare parte a copilăriei la bunici, în comuna Rucăr, județul Argeș; un spațiu autentic românesc, cu tradiții și valori morale, cu miros de zambile și aer de munte, „spațiu care mi-a oferit liniștea să citesc foarte mult și să visez”, spune Aida Maria Pascale.  Atunci au apărut primele ambiții, susținute și de bunicul ei, care o încuraja mereu să își depășească limitele. În calitate de primar, bunicul Aidei a condus comuna Rucăr timp de mulți ani, iar ea, asistând uneori la conversațiile acestuia, a învățat multe despre oameni și dedicare. Cel mai important, poate, este că și-a însușit două valori de bază: cea a cuvântului dat și cea a onestității.

 

Reprezentând tipul omului perfecționist, altruist, neliniștit, Aida este mereu în căutare de o variantă mai bună a propriei persoane. „Cred că, dacă ne dorim suficient, totul este posibil și că suntem arhitecții propriului destin, în ciuda faptului că, uneori, nu conștientizăm acest lucru. Nimic din ceea ce trăim zi de zi nu e întâmplător și totul are o conotație în acțiunile noastre din trecut sau din viitor.

 

Își iubește cariera și nu este niciodată obosită atunci când vine vorba de a se perfecționa sau de a face noi descoperiri în domeniul său. Și-a depășit temerile și limitele făcând lucruri noi și încercând zi de zi să devină o variantă mai bună de sine. „Cariera mea de stomatolog este fascinantă, pentru că este mereu provocatoare.” Acum zece ani, debutul său profesional a fost plin de emoție și o adevărată cursă în materie de adaptare, pentru că, după terminarea Facultății de Medicină Dentară București, a ales să se întoarcă în orașul Târgoviște, unde locuise cu părinții pe perioada școlii generale și a liceului. 

 

Am început prin a face practică în câteva cabinete, a urmat primul meu job printr-un contract de colaborare, până când am deschis primul cabinet – în cadrul clinicii în care și părinții mei își desfășurau activitatea, în anul 2008, la nici un an de când terminasem facultatea. Am tratat cu foarte mare atenție manoperele realizate și timpul acordat pacientului. Astfel, treptat, ne-am bucurat de pacienți mulțumiți, care ne recomandau altora. Acesta era cel mai bun instrument de marketing în stomatologie, acum zece ani și funcționa foarte bine.

 

Prima provocare majoră în cariera sa a fost managementul cabinetului. A doua a fost lipsa, în Târgoviște, a radiografiilor dentare de calitate optimă, fără de care o diagnosticare corectă era imposibilă. „Am decis să urmez competența pe radiologie dentară și să-mi achiziționez un aparat intraoral în cabinet. De aici și până la a deschide un centru de radiologie dentară a fost doar un pas, proiect care a reprezentat un focus în viața mea pentru o lungă perioadă de timp, în paralel cu munca de la cabinet. Am reușit, cu ajutorul soțului meu, să oferim tuturor medicilor dentiști din județul Dâmbovița, investigații radiologice performante și să le ușurăm munca, atât lor, cât și mie.

 

Și-a dedicat primii ani de carieră exclusiv activității profesionale și și-a impus să evolueze. A urmat multiple cursuri de perfecționare pe partea de protetică, endodonție, odontoterapie și, în 2011, a făcut și competența pe implantologie. În prezent, conduce propria clinică, cu specific stomatologic, în Târgoviște. „Cabinetul meu de stomatologie a fost parte din Eurotop Medical Center, o clinică cu multiple specialități medicale timp de 10 ani. Încă din anul 2014, îmi doream să extind segmentul de stomatologie, precum și o schimbare majoră în cariera mea, însă abia în anul 2017 am reușit să ne axăm preponderent pe serviciile stomatologice și să păstrăm doar anumite specialități: ORL, ginecologie, medicină de familie și cardiologie. Am revizuit și restructurat tot conceptul clinicii și, timp de câteva luni, am lucrat intens, alături de soțul meu, să punem proiectul în aplicare. A fost un drum lung și plin de surprize, dar la capătul lui putem spune că mi-am îndeplinit un vis: DENTiquette Medical Center. Avem acum trei cabinete stomatologice, o sală generoasă de așteptare, o zonă de recepție, o cameră de sterilizare, precum și cabinetul de tehnică dentară.

 

Munca de stomatolog este complexă și implică educație medicală continuă, elaborare de planuri de tratament dar mai ales o coordonare foarte bună în colaborarea dintre recepție, asistentă, tehnician dentar și medic. Managementul unei clinici stomatologice este plin de provocări și este cu atât mai dificil cu cât, pentru Aida Pascale, cea mai importantă este practica medicală.

 

Am început colaborarea cu dr. Adriana Panait, chirurg BMF, pentru a putea realiza în cadrul cabinetului și intervenții complexe de sinus lifting, grefe osoase sau parodontale. A urmat apoi colaborarea pe ortodonție cu dr Anca Nenovici, din dorința de a oferi pacienților posibilitatea de a alege dintr-o gamă largă de aparate dentare, pentru a le înfrumuseța zâmbetul și a avea dinți mai sănătoși. De curând, s-a alăturat echipei noastre și dr Iulia Popescu, alături de care lucrez pe partea de practică generală, iar colaborarea internă cu tehnicianul nostru de excepție Bogdan Brezoi ne ușurează munca și oferă zâmbete perfecte pacienților noștri. Am investit atât în aspectul general al clinicii, dar și în aparatură de ultimă generație, materiale de calitate și training de personal, astfel încât să fim perfect aliniați la normele europene. Ceea ce ne dorim este să oferim pacientului o altfel de experiență la stomatolog, într-un spațiu cald și primitor, unde să dispară teama și să îi facă plăcere să revină de fiecare dată. Ne dorim, în cadrul clinicii, o colaborare multidisciplinară, pentru a le oferi pacienților cele mai bune rezultate.
 

aida maria pascale

 

Între mitul dentistului și resursele de azi

Mulți dintre noi se tem să meargă la doctor, iar motivele sunt nenumărate – experiențe anterioare care ne-au lăsat cu sechele, neîncredere, percepții eronate, mituri. Aida Pascale are un stil aparte de a ne domoli fricile. 

 

Relația cu pacientul este ceea ce definește statutul nostru profesional, alături de abilitățile medicale pe care le avem. Respectul pentru pacient și nevoile lui este la fel de important ca și actul medical în sine. Din păcate, mentalitatea comunistă a mai avut încă reverberații la nivel de percepție – al pacientului, dar și de comportament – al medicului. În ultimii ani, lucrurile s-au îmbunătățit, cu ajutorul generațiilor noi de stomatologi. Ne regăsim așadar într-o nouă eră a relațiilor medic-pacient, în care pacientul este acum prioritar și necesitățile lui funcționale sau estetice pot fi tratate la cele mai înalte standarde, cu ajutorului stomatologiei digitale și a tehnologiei în sine, care este într-o continuă evoluție.” spune medicul.

 

Nu poate fi suficient subliniată importanța momentului primei discuții cu pacientul și modul în care i se explică statusul lui dentar. „De foarte multe ori nu avem să îi oferim vești îmbucurătoare și atunci medicul trebuie să ofere pacientului un sprijin psihologic solid, pentru ca el să se poată acomoda cu planul lui de tratament. Teama de dentist ar trebui privită la nivel de mit în 2018, din punctul meu de vedere. Avem la dispoziție multe tipuri de anestezie, care să ajute chiar și pacientul cu o veritabilă fobie de dentist să o depășească. În rest, totul stă în puterea medicului de a determina pacientul să înțeleagă că a ales un profesionist și atunci el se poate relaxa, oferindu-i încredere și permițându-i să-și ducă la bun sfârșit manoperele. În relația medic-pacient ambii trebuie să fie riguroși: primul cu planul de tratament și cel de-al doilea cu respectarea programărilor. Empatia medicului rămâne însă o condiție de bază și să nu uităm să umanizăm modelele de studiu pentru elaborarea planurilor de tratament.

 

Despre antreprenoriat

Aida nu a ales antreprenoriatul. „El m-a ales pe mine, eu am ales medicina. Cu timpul, nevoile cabinetului au crescut și a fost necesară extinderea, pentru a face față numărului mare de pacienți. Pentru a aborda cazul clinic multidisciplinar, e nevoie de specialiști. Stomatologia cuprinde atât de multe ramuri, încât un singur om nu are cum să le acopere pe toate, la cel mai înalt nivel pe care ni l-am dorit dintotdeauna.” De aceea, a considerat că abordarea multidisciplinară contribuie în mod fundamental la creșterea calității actului medical, iar antreprenoriatul a venit ca o consecință a dezvoltării, necesară pentru a crește calitatea serviciilor. „Pentru mine, este mai dificil să fiu antreprenor decât medic, dar, pe de altă parte, trebuie să recunosc că e un domeniu atractiv.

 

aida maria pascale

 

Acasă este acolo unde…e iubire

Mamă a doi copii mici, cu o slujbă dintre cele mai solicitante, Aida reușește să găsească un echilibru între viața privată și cea profesională. „Marile mele iubiri sunt stomatologia și familia mea. Timpul pentru celelalte pasiuni ale mele, cum ar fi călătoriile sau lectura, este limitat.” Mai mult, performanța profesională implică sacrificii majore, mai ales la nivel personal. „A găsi echilibrul între familie și un job extrem de solicitant este un joc permanent. Cred că este important să învățăm să prioritizăm corect activitățile pe care le avem de făcut. Pentru mine, viața profesională cântărește la fel de mult ca și cea personală și nu aș putea fi eu însămi fără vreuna dintre ele. Energia pe care mi-o furnizează dragostea familiei se regăsește în activitatea mea zilnică profesională. De aceea, timpul, uneori limitat, pe care îl petrec cu familia, trebuie să fie de calitate și să ne bucurăm unii de ceilalți din plin. Copiii mei, Carla (patru ani) și Ianis (doi ani) sunt o inepuizabilă sursă de dragoste și bună dispoziție și ne ajută să uităm de stres, readucându-ne zâmbetul pe buze după o zi grea de muncă.

aida maria pascale

 

Motto, mentori și învățături

Crezul Aidei este „Nihil sine Deo” („Nimic fără Dumnezeu” – n.r.), iar când vine vorba despre mentori, spune că nu are neapărat unul. „Fiecare om pe care îl cunoaștem ne poate deschide orizontul mental și ne poate oferi o altă viziune asupra vieții, important e să învățăm doar ce e mai bun de la fiecare.

 

Cel mai bun sfat pe care l-a primit în carieră și în viața personală a fost acela că „secretul unei vieți fericite este echilibrul: să dăruim și să primim în egală măsură, să ne facem timp pentru profesie, dar și pentru oamenii dragi, să excelăm fără să ne pierdem simțul realității, dar mai ales să hrănim și sufletul și mintea zi de zi.

 

Bineînțeles că, dată fiind experiența ei, ca om și profesionist, ne-am dorit să aflăm și ce sfaturi i-ar da unui tânăr aflat la început de drum. „Să trateze fiecare pacient ca și când ar trata un membru drag al familiei, să nu aștepte satisfacții financiare înainte de a avea satisfacții profesionale, să nu uite să fie la curent cu ultimele inovații în domeniu, dar mai ales să aibă răbdare și, când simte că nu mai poate, să aibă și mai multă răbdare… Stomatologia este o meserie în care evoluția profesională este echivalentă cu evoluția dintr-o multinațională. Nu trebuie să ne grăbim să ajungem în top management, fără a urca treaptă cu treaptă. Trebuie să ne facem munca în așa fel încât să ne facă cinste și să ne reprezinte și asta cred eu că este cel mai important. Rezultatele muncii noastre sunt mereu testate de proba timpului.

 

***

Pascale Aida Maria, Medic stomatolog
Liceul Ienăchiță Văcărescu Târgoviște promoția 2001
Facultatea de Medicină Dentară Carol Davila București promoția 2007
Competență Implantologie București 2011
Competență Radiologie Dentară 2011
Cursuri de protetică pe implanturi, endodonție , odontoterapie, parodontologie
Management dentar 2018

 

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.