Cum previi îngălbenirea dinților
Cei mai mulți dintre noi ne dorim ca dinții noștri să fie mai albi. Dacă și tu te-ai trezit inspectându-ți zâmbetul și îți dorești ca dinții să fie mai albi, nu ești singur.
Vom analiza câteva dintre principalele cauze ale îngălbenirii dinților. Pentru a te ajuta în călătoria către un zâmbet mai alb, îți vom împărtăși câteva sfaturi despre cum să tratezi dinții îngălbeniți.
Tipuri principale de pete dentare
- Petele extrinseci: Acestea sunt petele simple, de suprafață și sunt adesea cauzate de anumite tipuri de alimente și băuturi, de consumul de tutun sau, uneori, doar de obiceiurile incorecte de igienă orală. Vestea proastă este că petele extrinseci sunt frecvente. Veștile bune? Aceste pete pe smalț pot fi tratate mai ușor decât celelalte două tipuri primare de pete dentare.
- Petele intrinseci: aceste tipuri de pete sunt mai dificil de abordat. Petele intrinseci sunt mai adânc înrădăcinate în stratul de dentină. Te întrebi de ce pasta de dinți pentru albire nu a avut efect asupra dinților tăi? S-ar putea să ai de-a face cu pete intrinseci, care pot rezulta din traume, tratamentul de canal și fluoroză. Sunt necesare metode mai sofisticate pentru a contracara aceste pete.
- Petele legate de vârstă: într-o oarecare măsură, dinții inevitabil se pătează, pe parcursul vieții. Acest lucru se datorează faptului că dentina se îngălbenește în mod natural, în timp. Smalțul se subțiază și pe măsură ce dinții îmbătrânesc, dentina îngălbenito devine mai vizibilă. Acest lucru nu înseamnă neapărat că persoanele în vârstă sunt sortite îngălbenirii dentare, dar sunt cu siguranță mai expuse riscului.
Este demn de remarcat faptul că este rar să ai doar un tip de pete, diferitele tipuri de pete pot funcționa în tandem și se pot compune reciproc.
Cum se îngălbenesc dinții
Dinții se pot pata într-o varietate de moduri. Iată câteva dintre cele mai frecvente motive pentru care zâmbetul tău își poate pierde strălucirea.
Diverse alimente
O adevărată varietate de alimente pot păta dinții. Iată 10 dintre cei mai comuni factori:
- citrice;
- roșii;
- dulciuri;
- sos de soia;
- curry;
- sfeclă;
- afine;
- mure,
- rodii.
Nu trebuie să eviți toate aceste alimente pentru a-ți păstra dinții albi, dar a ține cont ce tipuri de alimente pot provoca pete, poate fi un instrument util atunci când înveți cum să previi petele viitoare.
Băuturi
Lichidele pot fi la fel de dăunătoare pentru smalț și pot duce la îngălbenirea dinților. Iată câteva băuturi de acest gen:
- sucuri făcute din oricare dintre fructele și legumele de mai sus;
- sucuri acidulate (conțin coloranți și acizi care combinați, pot păta dinții);
- cafea (are taninuri care pot provoca decolorarea);
- ceai (cu taninuri care decolorează dinții cu o rată mai mare decât cafeaua);
- alcool (persoanele care se confruntă cu tulburări de consum de alcool tind să aibă niveluri mai ridicate de placă dentară și sunt de 3 ori mai predispuse la pierderea dinților);
- vinul (are taninuri).
Ca și în cazul alimentelor de mai sus, toate băuturile de aici nu trebuie abandonate definitiv pentru a ne păstra dinții albi. Moderația este esențială.
Produse din tutun (nu doar țigări)
Puține lucruri pot păta dinții precum tutunul, deși nu trebuie doar să țineți cont de țigări. Chiar și țigările electronice pot provoca pete, la fel și tutunul fără fum.
Când este combinată cu oxigen, nicotina devine galbenă. Nicotina și gudronul de tutun se absorb în porii naturali ai dintelui. Chiar și modul în care fumează un fumător îi poate afecta dinții, adesea, fumătorii vor avea anumiți dinți care devin mai întunecați decât alții, datorită metodei de inhalare.
Oricum ar fi, petele maronii de pe spatele dinților sau petele maronii de lângă gingii pot fi un semn că tutunul începe să facă ravagii asupra dinților tăi.
Igiena dentară necorespunzătoare
Pur și simplu, dacă nu asculți sfaturile medicului dentist, ajuți acele pete să se înrăutățească. Periajul, folosirea aței dentare și utilizarea apei de gură funcționează împreună pentru a-ți menține gura curată și dinții protejați de pete. Când ignori acești pași, petele se pot acumula rapid.
Te simți motivat acum? Vești bune, deoarece petele încep în mod extrinsec, pot fi îndepărtate dacă se îmbunătățesc obiceiurile de periaj, ață dentară și spălare a gurii. Dacă decizi să nu respecți în continuare regulile de igienă dentară, amintește-ți că petele pot ajunge la nivelul intrinsec al dentinei, de unde sunt mult mai dificil de eradicat.
Trauma
Traumatismul contondent, cum ar fi căderea, poate îngălbeni sau chiar duce la o culoare maronie a dinților copiilor și poate duce la o culoare gri sau neagră a dinților adulților.
Atunci când traumele dentare apar la copii, de obicei sunt afectați doar dinții de lapte, înlocuiți ulterior de dinții permanenți, sănătoși.
Cauze genetice
Când vine vorba de dinții pătați, unii oameni sunt doar ghinioniști. Unele persoane sunt predispuse îngălbenirii dinților.
Boală, sarcină și deficit de vitamine
Cancerul sau chimioterapia pot provoca decolorarea dinților. Mămicile însărcinate pot avea infecții care afectează dezvoltarea smalțului dinților copiilor. În plus, îngălbenirea dinților rezultată din deficitul de vitamine este ceva ce trebuie prevenit printr-o dietă variată și sănătoasă.
Anumite medicamente
Medicamentele despre care se știe că afectează dinții includ antibiotice, antihistaminice și antipsihotice.
Vârsta
Uneori, dinții se vor îngălbeni pe măsură ce o persoană îmbătrânește, chiar dacă igiena ei orală este de top.
Cum previi îngălbenirea dinților?
- Evită fumatul sau utilizarea produselor din tutun;
- Vizitează-ne la fiecare 6 luni pentru consult, igienizare profesională și detartraj;
- Evită consumul exagerat de alimente și băuturi care pătează.
DENTiquette Medical Center îți stă la dispoziție cu tratamente de profilaxie orală și albire dentară, pentru zâmbete perfecte!
Încearcă albirea dentară laser! Contactează-ne sau completează formularul de mai jos.
Lasă-ne un comentariu