Ce este caria dentară?
La nivel mondial, caria dentară este cea mai răspândită afecțiune. Este important să prevenim apariția cariilor, iar tratamentul unei carii în fază incipientă să nu fie amânat.
Din nefericire, cariile dentare nu dispar de la sine. Netratate la timp, ele evoluează rapid, atacând structurile dentare.
Placa bacteriană se formează constant, iar în momentul în care consumăm alimente sau băuturi ce conțin carbohidrați, bacteriile acumulate în placa dentară produc acizi ce atacă și distrug smalțul dintelui. Acesta este momentul în care se formează caria dentară.
Cariile se pot trata destul de ușor în faza incipientă, însă devin o adevărată problemă în momentul în care tratamentul este amânat și acestea avansează.
Depistarea cariilor incipiente presupune multă atenție, iar tratarea acestora corectă și la timp este esențială pentru păstrarea dinților naturali pe arcade, cât mai mult timp.
Este important consultul stomatologic regulat, pentru depistarea și tratarea cariilor încă din stadiu incipient.
În cadrul tratamentului cariei, medicul stomatolog înlătură țesutul afectat în întregime, avănd grijă să conserve țesutul sănătos. Urmează reconstrucția dintelui, prin intermediul unei obturații. Prin sigilarea spaţiilor de pătrundere a bacteriilor, obturaţia previne reapariția cariei dentare.